Podzimní únava – 10 tipů, jak se jí zbavit

 úbytkem slunečních paprsků a čerstvého ovoce a zeleniny často přichází podzimní únava. Únavu máme často spojenou s předjařím, nejčastěji se také jaro pojí s očistnými kúrami. Ovšem na podzim je potřeba takovou očistu udělat také. Zvlášť, když cítíme zvýšenou únavu a nebo dokonce i špatnou náladu.

Možná si kladete otázku, proč dělat očistu na podzim, když v létě jste se stravovali přeci mnohem zdravěji a měli jste dostatek pohybu? Právě proto, že nás čeká období s nižším slunečním svitem, nižší přísun čerstvých potravin, podzimní únava a někdy i deprese. Měli bychom proto tělo na toto nadcházející období dobře připravit.


Jak předejít únavě na podzim

nám poradí Michaela Maťhová, která se specializuje na pěstování, sběr a využití bylinek:

Nejlepší je začít pěkně od základu a pročistit játra a žlučník, kde se usazuje největší množství škodlivin. Játra jsou pro náš organismus velice důležitá. Podílejí se na tvorbě krve, tvorbě močoviny. Málokdo ví, že rovněž ovlivňují kvalitu zraku, proto při jejich pročištění můžeme očekávat, že se zlepší i náš zrak a čistota vidění.

Vyčištěná játra zvýší celkovou obranyschopnost organismu, zabrání vzniku akné a některých druhů ekzémů. Stejně tak dobrá je také očista ledvin, protože ty mají zase spojitost s odolností proti častým rýmám a celkově onemocněním dýchacích cest. Pokud nejsou zatíženy ledviny, máme větší šanci se respiračním chorobám ubránit.

Řekneme si, jaké bylinky jsou vhodné na pročištění organismu, nesmíme však zapomenout, že to nejdůležitější je úprava jídelníčku. Bez toho samotné bylinky v očišťování organismu nebudou mít moc účinek. Je potřeba také vypustit alkohol, kávu, dokonce i černý čaj. Hlavní prohřešky proti zdravému stravování zřejmě dokážeme odhadnout sami, jedná se hlavně o smažená jídla, jídla s vysokým obsahem soli, cukru nebo tuků.


Co nejíst při detoxikaci

Škodlivé pro organismus jsou veškeré polotovary a potraviny s velkým obsahem potravinářských aditiv. I při detoxikaci však platí, že změny je vhodné zařazovat postupně, náhlými a výraznými změnami bychom si mohli naopak spíše uškodit. Nedělejte rozsáhlé změny ze dne na den. Každý den něco změňte. Začněte třeba jen s tím, že ráno místo kávy nebo čaje budete pít vlažnou vodu s citrónovou šťávou. Další den si ještě dejte něco lehčího k jídlu a tak dále. Vyzkoušejte, co vám bude vyhovovat.

Není nutné provádět vše, co je tu psáno, záleží na tom, do jaké míry sami chcete pocítit příliv nové energie, která je založená hlavně na předcházející očistě těla. Dobře nebo hůře fungující játra, slinivka, žlučník a ledviny jsou úzce spjaté s tím, jak se cítíme – plní energie, nebo jsme unavení.

Jak dlouho trvá očistná kůra?

Je dobré provádět očišťovací kúru po dobu 4-6 týdnů. Právě to je doba, kdy změna stravy, bylinky ať už ve formě čajů nebo tinktury zvládnou pročistit celý váš organismus  a ozdraví každou buňku v těle. Takže po týdenním intenzivním pití oblíbeného čaje z kopřiv se sice stane toaleta vaší nejoblíbenější místností a ledviny dostanou zabrat, ale velký efekt to mít nebude. Na druhou stranu, pokud celý rok  své tělo vystavujete náporu  nezdravého jídla a pití i stresu a spěchu, nemůžete čekat výsledky za pár dní. Tělo potřebuje čas.

Během očisty se mohou dostavit doprovodné potíže, které dokazují to, že se v těle již něco děje a očista začala opravdu probíhat. Nejčastějším projevem čištění těla bývají bolesti hlavy, paradoxně větší únava, rýma, vyrážka i průjem. Tělo se prostě začne zbavovat všeho, co mu vadí. Ano, je možné, že během očišťovacího procesu se budeme cítit unaveněji a celkově hůře, ale je to jen přechodné. Tyto potíže trvají jen pár dní a nejde o nic dramatického. Ve chvíli, kdy tělo vyloučí to, co nepotřebuje, se začneme cítit lépe.


Podzimní únava a spánek

Podzimní únava a naše nálada souvisí také s hladinami určitých hormonů. Asi už jste slyšeli, že příčinou pocitu nespokojenosti a skleslosti je hlavně nedostatek hormonů štěstí – serotoninu a endorfinu. Pokud můžete, choďte ven, kochejte se podzimní přírodou. Hormon melatonin je zase důležitý pro naše zdraví. Změna délky dne a noci se projeví právě v jeho rozdílné hladině.

Melatonin totiž aktivuje i imunitní systém, který je potřeba v odolávání proti nemocem. Hladinu melatoninu si zvyšujeme právě díky kvalitnímu spánku v naprosté tmě. Pokud patříte mezi ty, kteří usínají u zapnuté televize nebo svítící lampičky, změňte to. Pokud nemůžete usnout, tak si raději před spaním čtěte knihu, spěte s levandulovým polštářkem. Kvalitní spánek má obrovský vliv na to, abyste další den sršeli energií.

Podzimní únava a očista – jaké potraviny jíst?

V prvé řadě je dobré začít jíst lehké jídlo. Když je podzim, tak abyste si neubírali vnitřní teplo těla, čerstvou syrovou zeleninu nahraďte tepelně upravenou – na pánvi nebo zapečenou. Velice vhodné jsou také zeleninové, nebo klidně i maso – zeleninové polévky. Teď je také dobrý čas na luštěniny (quinoa, pohanka, fazole), tofu či různé druhy ryb.

Červená řepa – podporuje činnost jater i střev, pomáhá vylučovat toxiny a odpadní látky z organismu. Červená řepa je považována za vynikající zdroj vitamínů, vitality, plodnosti, celkové energie a dlouhověkosti. Na podzim jsou vhodné polévky nebo boršč z červené řepy, vhodné jsou také saláty ze syrové červené řepy. Červená řepa je prostě malý zázrak.

Dýně – v poslední době se pěstuje velmi hojně odrůda Hokaido, která je velice chutná. Dužnina této typicky podzimní plodiny obsahuje množství minerálních látek, zejména železo, draslík, hořčík a sodík. Používá se k přípravě hutných polévek, nebo se zapéká či připravuje s jinou zeleninou na pánvi – více receptů a blahodárných účinků o dýni Hokaido čtěte tady >>>

Květák – Patří mezi oblíbené plodiny a je skvělým pomocníkem při detoxikaci a redukci váhy. Má močopudné účinky, upravuje činnost střev, snižuje krevní tlak. Věděli jste, že už 100 gramů květáku obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C ? Vhodná příprava květáku je vaření nebo zapékání. Nebo se může jíst i syrový v zeleninových salátech. Špenát – podílí se na očistě střev, obsahuje antioxidanty, mnoho minerálních látek a vitamínů. Je nutné jej připravovat tepelně jen krátce, aby si zachoval co nejvíce prospěšných látek.

Citron – přispívá k očistě jater a k úpravě zažívání. Ráno hned na lačno třeba místo čaje vypijeme sklenici vody s citronovou šťávou – šťáva z jednoho citronu + 2 dcl vlažné vody. Citron má velmi blahodárný vliv na organismus, samostatně o citrónu je článek ZDE >>>.

Jablka – co může být pro podzim typičtější než jablka. Mají protizánětlivé, antimikrobiální a účinky a podílí se také na krvetvorbě. Stačí sníst jedno jablko denně a už si pomůžeme upravit činnost střev. Jablka působí ještě proti vodnatelnosti, při závratích ale i proti nachlazení. Jablečný ocet zmírňuje pocit hladu, spaluje tuky a snižuje nadváhu. Jablka můžeme jíst nejen čerstvá, ale i pečená, připravit z nich kompot, džus. Příznivě působí na imunitu a dokonce i na psychiku člověka.

Zázvor – pomáhá proti únavovým podzimním stavům, podporuje trávení, pozitivně působí proti zánětlivým procesům a má antivirové účinky. Působí tedy preventivně proti rýmě a nachlazení. Ze zázvoru si můžeme připravit čaj, nastrouhaný ho přidávat do salátů.


Podzimní únava a vhodné bylinky

Ostropestřec mariánský – působí velmi blahodárně na játra. Kromě jejich očisty podporuje také růst nových jaterních buněk.

Kopřiva – čaje z kopřivy dvoudomé mají velké detoxikační účinky, čistí organismus, odvodňují, působí na lymfu. Má pozitivní účinky i na žaludek, játra, podporuje trávení a vyprazdňování střev, celkově oživuje metabolismus. Podává se také na podporu krvetvorby.

Pampeliška – další zástupce na pročištění jater a žlučníku. Na podzim se užívá hlavně kořen, který se může čerstvě natrhaný a opraný dát klidně do polévky, nebo nakrájený na kolečka jako součást zeleninové pánve.

Aromatické byliny a koření pro navození pohody

Podzim také nabádá k relaxaci. Po rozhýřeném létě je to doslova nutnost, abychom právě předešli únavě. Stačí jen vnímat okolní přírodu a celkově nasát ten podzimní čas. Krásně zbarvené listí nám přímo blaží oči a působí velmi dobře na psychiku, povzbuzuje k tomu, abychom se vydali na procházku a nasáli tyto kouzelné momenty.

Časné stmívání a nastupující delší večer nabádá zase k tomu, abychom si uvařili třeba horký jablečný nápoj se skořicí a medem a nechali vůně koření, aby nám doslova zahnalo melancholickou náladu.

Můžeme si vybrat podle toho co nám je příjemné, mám ráda třeba vůni levandule, rozmarýnu, skořice, badyánu. Obklopte se těmito vůněmi a podzimní únava s chmury snadněji odputují pryč.

Chcete vědět více o bylinkách? Stáhněte si zdarma některý z e-booků, vybírat můžete rovnou ze čtyř.

Autorka článku:Podzimní únava

Michaela Maťhová

Specializuje se na pěstování, sběr a využití bylinek a radí dalším lidem, jak je mohou pěstovat na zahradě, balkóně nebo v bytě. Dělí se o zkušenosti jak využít i jejich léčivou sílu k upevnění zdraví.Je autorkou eBooku PĚSTUJEME BYLINKY NA BALKONĚ, V BYTĚ A NA ZAHRADĚ. Žije svůj život v souladu s bylinkami, těší se z jejich krásy a vůně. Inspiruje druhé o tom, jak je možné si pomoci ke zlepšení zdraví díky bylinkám.

Chcete mít víc energie?

  • Nemůžete přežít den bez kávy?
  • Padáte každý večer únavou?
  • Připadáte si kvůli své únavě líní a neschopní?

Zadejte e-mail a stáhněte si e-book zdarma:

Tagy:
Komentáře